Měsíc po sezóně: A tým mužů
28. března 2022 v rubrice Hodnocení sezóny 2021/2022

Měsíc po sezóně: A tým mužů

V rámci hodnocení sezóny rozebíráme jednotlivé kategorie s odstupem jednoho měsíce od posledního zápasu. Dnešek je tak věnován A týmu mužů.

Elitní mužská kategorie během sezóny měnila hned několikrát své cíle. Z původních bojů o Národní ligu se stal postupem času klidný střed tabulky, poté střed tabulky neklidný a nakonec bojovali muži o samotné udržení čtvrté nejvyšší soutěže, což před sezónou nikdo nečekal. Nakonec se však ani tento cíl nepodařilo naplnit, byť k němu chyběl jen jediný bod. 

Divizní sezóna začala Efdéčku na palubovce pražské Slavie, kde poměrně rychle Teplice prohrávaly 4:0, první branku za nový tým vstřelil až v čase 23:00 Matěj Rabel. Nakonec z toho byla vysoká porážka 10:4.

O týden později přivítalo Efdéčko na domácí palubovce v Teplicích hráče Ústí B. Po představení nových žlutomodrých dresů proběhlo ofenzivně laděné utkání, kde nebyla nouze o krásné florbalové momenty. Nakonec byl šťastnějším domácí tým, který si připsal první body za výhru 11:8.

Na sklonku září odehráli muži zápas proti U21 Chomutova. Teplice v tomto zápase vedly už od páté minuty a soupeř musel neustále dotahovat. Zvláště ve třetí třetině zabral Chomutov na plné obrátky, čtyři minuty před koncem však nejlepší střelec Teplických, David Gebhardt, zvýšil na 7:5 a na lavičce zavládl klid. I o time-outu domácích v čase 58:15 panovala na střídačce dobrá nálada, o to ledovější pak přišla sprcha. Během jediné minuty přišlo Efdéčko o jasné tři body, navíc oba góly padly z hole teplického odchovance Martina Schneidera. I v prodloužení pak byl šťastnější Chomutov a Teplice tak braly pouze bod. První zápas, který dnes může velmi mrzet...

Domácí zápas s Kadaní byl zároveň posledním pro trenéra Teplic, Pavla Podluckého, který v následujícím týdnu po zápase skončil a jeho roli si rozdělili Martin Severa s Pavlem Dolejším. Kadaň si od začátku zápas pohlídala a nakonec jej dovedla do pohodlného výsledku 11:5. Závěr zápasu znepříjemnilo vážné zranění kolene teplického beka, Vlasty Valtera, pro kterého to byl bohužel poslední start této sezóny.

Zápas s rudenskými Sokoly byl vůbec nejvyšší porážkou Teplic v sezóně. Přesto se jednalo o zápas, ve kterém stříleli branky i hráči Teplic, a který se divákům musel líbit. Konečné skóre 15:8 však body nepřineslo.

Vyrovnaný zápas se odehrál v teplické hale v polovině října proti Sokolovu. Stejně jako se v závěru sezóny oba týmy dotahovaly v tabulce na hranici sestupového pásma, tak i v tomto prvním vzájemném měření sil došlo na velké drama. Dvakrát se do vedení dostali hosté, dvakrát domácí. Jistotu tří bodů nakonec vystřelil David Gebhardt, který si touto trefou připsal už čtvrtý gól v zápase. Stejný počet asistencí zaznamenal jeho dvorní nahrávač, Lukáš Fiala. Nakonec tak Teplice porazily Sokolov 7:6.

O týden později splnili tepličtí hráči povinnost a porazili žatecké Jazzmany. Nepříliš pohledné utkání skončilo poměrem 6:3. Za Efdéčko řádil zejména Jan Koštoval, který zaznamenal hattrick.

Zápas v Novém Boru s Děčínem nezačal vůbec dle představ a do konce druhé třetiny nebylo Efdéčko vyrovnaným soupeřem. Ve třetí části se dokázalo dostat zpět do hry, Matěj Zienert dokonce vstřelil branku na 7:6, poté ale přišla záplava děčínských branek a konečná prohra 11:6.

Domácí zápas s lounskou Lokomotivou považovali mnozí za jasné tři body pro žlutomodré, ty se však nekonaly. Od začátku zápasu muselo Efdéčko dotahovat, nakonec prohrálo nad jednoduchou lounskou hrou o jediný gól poměrem 6:7. Další zápas, který dnes může velmi mrzet...

Další domácí zápas proti kralupským Vlkům překvapení nepřinesl. Efdéčko sice mohlo litovat velkého množství neproměněných šancí, soupeř byl přesto lepší a zápas s celkovým skóre 3:8 si pohlídal.

Čtvrtou porážku v řadě přichystalo Teplicím Ústí, se kterým se do poloviny zápasu Efdéčko gólově přetahovalo, pak se ale ukázala síla ústeckých veteránů, kteří nakonec rozstříleli teplické řady poměrem 13:6. Závěr zápasu byl navíc poznamenán červenou kartou za nesportovní chování, což vedlo k předčasnému ukončení střídavého startu v Teplicích pro Jana Doležala.

Náladu si Teplice spravily v předvánočním čase. Na domácí půdě nejprve porazily chomutovské béčko poměrem 9:3, kde využily zejména nedisciplinovanosti chomutovských mladíků a skvělým výkonem si po dlouhé době došly pro tři body. Tříbodový zisk zaznamenal mimo jiných i Vojta Strejcovský, pro kterého to byla první velká bodová nálož po návratu do sestavy.

V posledním zápase roku 2021 pak muži odcestovali do Kadaně, kde proti lídrovi na jeho palubovce vybojovali bod za výhru v prodloužení jako vůbec první tým v celé lize. Přestože po zápase to bylo hodnoceno jako "výkon na hranici možností", z dnešního pohledu můžeme litovat zejména třetí třetiny, kdy soupeř vyrovnal na 6:6 i neproměněného nájezdu tři minuty před koncem. Další zápas, který dnes může velmi mrzet...

První zápas roku 2022 úspěchem neskončil. Proti Rudné se doma nepodařila zejména druhá třetina, kdy soupeř pěti góly rozhodl o osudu zápasu. Konečné skóre 5:9.

Před duelem se Sokolovem už bylo jasno, že Efdéčko reálně bojuje o záchranu divize. Začalo se počítat, předpovídat výsledky, někdo možná zašel pro jistotu i do kostela. Zápas ve Františkových Lázních však nedopadl vůbec dobře. Teplice vyprodukovaly jedinou branku, naopak na druhé straně nabídly Sokolovu skórovat hned z několika chyb. Domácí tým nakonec zvítězil 4:1 a kromě tří bodů si připsal i lepší vzájemné skóre a jistotu lepšího umístění v případě rovnosti bodů na konci sezóny. Další zápas, který dnes může velmi mrzet...

Na domácí půdě poté Teplice zvládly zápas proti poslednímu Žatci. Zejména první dvě třetiny domácí tým dominoval, v poslední části ale pustil soupeře do hry, což znamenalo konečné skóre 12:8. Výhru Efdéčka režíroval čtyřgólový Kuba Zeleník.

Venkovní zápas s pražskými Panthery vypadal zpočátku na jasnou záležitost pro domácí, postupem času se ale Teplice zvedly a dvě branky Koštovala a jeden přesný zásah Kusáka znamenal snížení stavu na 6:5. Další branka už ale nepadla, přestože ještě dvakrát se Teplice dostaly do brejku, při hře 6 na 5 si pak také vypracovaly pěkné šance. Další zápas, který dnes může velmi mrzet...

Naopak zápas, na který budou tepličtí hráči vzpomínat v dobrém, bude druhý zápas proti Děčínu. Sestava na tento duel se sice skládala ještě cestou do Krupky, trenérský štáb musel probudit i blanického rytíře Tomáše Weisse, který se stal v pořadí už třicátým hráčem, jenž za áčko v tomto ročníku nastoupil, přesto byl v Krupce k vidění odhodlaný týmový výkon, jehož hrdinou se nakonec stal Lukáš Mucha, který od té doby nemluví o ničem jiném, než o svém dokličkování až do děčínské brány, které nakonec znamenalo výhru Teplic 5:3.

Na začátku února zavítaly Teplice do Loun, kterým chtěli oplatit domácí porážku a dodat si klidu do závěrečné části soutěže. Gólově bohatý zápas se ale nevyvedl dle představ, na body nestačil ani hattrick Koštovala a Teplice musely skousnout drsnou porážku 13:11. Další zápas, který dnes může velmi mrzet...

Jako den a noc pak byl zápas v Kralupech, kde Efdéčko zaznamenalo nejvyšší výhru sezóny. Na minihřišti bodově vynikli zejména David Gebhardt a Ríša Strejcovský, kteří dohromady nasbírali devět bodů. Nicméně výsledek byl zejména zásluhou celého týmu v čele se skvěle chytajícím Topšem. Výsledek 13:6 znamenal jasný úkol do posledních dvou zápasů - potřebujeme ještě bod!

Poslední hrací víkend začal dohrávkou proti Panterům. V Krupce bylo narváno, atmosféra by se dala krájet. Útok Strejcovský - Severa - Zeleník vypracoval první dvě branky, před první pauzou se trefil ještě Gebhardt. Ve druhé části Panteři vyrovnali, přesto nakonec Teplice udržely vedení. Ve třetí třetině ale hosté otočili vývoj utkání, na což vyrovnávacím gólem ze standardky reagoval Kuba Zeleník a celý druhý útok pak vypracoval gól na 6:5. Po vyrovnávacím gólu Panthers šlo Efdéčko dokonce do přesilovky 5 na 3, jediná střela ale skončila na tyči. 34 vteřin před koncem pak nastal šok. Panteři získali míček ve svém rohu a z brejku vstřelili rozhodující gól zápasu na 6:7. 34 vteřin stačilo k udržení divize, 34 vteřin. Poslední zápas, který dnes může velmi mrzet...

Sezónu zakončily Teplice stejně, jak ji začaly - duelem se Slavií. Snaha vydolovat kýžený bod proti druhému celku tabulky skončila zhruba na konci druhé třetiny, kdy hosté vedli už 6:0 a Efdéčko své šance mohlo spočítat na prstech jedné ruky. Ve třetí třetině se sice tepličtí střelci probrali, k bodu ale bylo velmi daleko. Teplice poslední duel prohrály poměrem 4:11.


Ve dvanáctičlenné tabulce skončilo Efdéčko s 23 body na desátém, tedy prvním sestupovém, místě. Na deváté, první nesestupové pozici skončil Sokolov se stejným počtem bodů, nicméně skóre ze vzájemných zápasů hovoří poměrem 10:8 ve prospěch Sokolova. Spolu s Louny a Žatcem tak Teplice sestupují do Regionální ligy, díky čemuž musí právě z Regionální ligy sestoupit i teplický B tým.


Z hlediska statistik vyniklo Efdéčko zejména ve hře v oslabení, kde se s 84% úspěšností zařadilo na první místo tabulky. Slibné je i hodnocení trestných minut, kdy jich méně obdržel jen Děčín a Kadaň. Naopak na chvostu tabulky se Efdéčko nachází co se přesilovek a úspěšnosti střelby týče a jako jediné taky obdrželo ČK3. Nejvíce odehraných zápasů si připsali Ondra Kus a Jakub Derka, kteří shodně nastoupili k 21 z celkem 22 duelů. Nejproduktivnějším hráčem zůstal po celou dobu David Gebhardt, jehož skóre se zastavilo na 42 bodech, nejlepším střelcem pak s 23 zásahy Honza Koštoval.


Martin Severa, trenér:
"Pro nás to byla velmi náročná sezona. V týmu panovaly obrovské rozdíly v hráčské kvalitě, zkušenostech i přístupu k florbalu. Když jsem se k týmu vrátil, bylo mým cílem nasadit nám herní tvář a nastolit v týmu prostředí, ve kterém hráče dokážu alespoň trochu rozvinout. V sezoně se naše výkony střídali jako den a noc, kdy jsme nejprve dokázali sehrát výborný zápas v Kadani a následně propadnout v zápasech s týmy, které byly v tabulce na naší úrovni. Nicméně pozici v tabulce nám neudělal jeden zápas, ale spíše to hodnotím jako odraz toho, co se dělo v týmu po celou sezonu. Pevně věřím, že nyní se bude od čeho odrážet vstříc k lepším zítřkům. Díky všem hráčům, divákům a realizačnímu týmu za tuto sezonu. I negativní zkušenost je zkušenost, se kterou můžeme pracovat dál."

Tomáš Soukup, kapitán: 
Letošní sezóna je pro teplické barvy ta nejhorší, protože se nepodařilo udržet v divizi. Po sloučení teplických klubů jsme si k sobě hledali dlouho cestu a vůbec nám nepomohly prohry na začátku sezóny. Do toho přišlo ještě pár excesů od některých jednotlivců a to též neprospělo pohodě v týmu. Ale i taková sezóna je k něčemu dobrá a ukázala nám, co musíme udělat, abychom se příští sezónu vrátili do divize. A na závěr doufám, že mě někdo vyslyší a zajde si pro radu.