2. března 2022

Kadaňské tažení Céčka mužů, aneb výlet 14 přátel kritickým okem.

V neděli zamířil tým mužů C k utkáním 8. kola Ústecké ligy mužů do Kadaně. O florbal však v jejich případě nešlo.

Slunce na azurově modrém nebi již od brzkého rána napovídalo atmosféru nedělního dne. Hrstka nadšených sportovců ve žlutomodrých dresech zamířila do královského města Kadaň. První trable nastaly těsně před začátkem prvního utkání, kdy Ondřej Hrubý zrovna dokuřoval svou obligatorní předzápasovou cigaretku. Posádka vozidla s trenérem, oběma brankáři a jednou z hráčských opor totiž ještě rozjímala nad kávou o otázkách života na benzinové pumpě v Chomutově. Mimochodem, pokud si na benzinové pumpě MOL dáte kávu nikoliv z automatu, nýbrž u obsluhy, dostanete k ní čokoládový bonbon (pozn. redakce). Nakonec však do nádherné kadaňské haly dorazila včas. 

Úvodní utkání nelze popsat jiným slovem, než kouzelné. Předně je třeba zmínit využití jednoho z tajných trumfů trenéra Miroslava Valtera, a to florbalové magie při samostatném nájezdu z hole Kláry Dvořákové. Ta překonala veškeré fyzikální zákony a předvedla s míčkem dokonalou "zorro kličku", za kterou by se nemusel stydět ani Antonio Banderas ve filmu Zorro: Tajemná tvář  od Martina Campbella z roku 1998. Nutno však podotknout, že Dvořka možná umí pokořit zákony fyziky, ovšem lidová pořekadla naší neohrožené obránkyni dělají potíže. Při druhém nařízeném samostatném nájezdu se totiž neřídila moudrem "Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky" a její nachlup stejný pokus tentokrát skončil nezdarem. 

Vrcholem zápasu se nicméně stala situace, kdy Martin Mühlfait po úniku na brankáře ztratil hůl. Těžko soudit, zda mu hlavou proběhla vzpomínka na kávu a čokoládový bonbon z úvodu příběhu, či se již viděl, jak na lyžích brázdí krušnohorské svahy, nicméně hůl ne a ne najít. Tuto situaci rozsekl až brankář soupeře, jenž se hole zmocnil a Martinu Mühlfaitovi ji podal. Tím se dopustil prohřešku proti pravidlům a jeho tým obdržel dvouminutový trest. Oba týmy naléhaly na rozhodčí, aby od svého verdiktu upustili. Všichni čtyři právem políbení členové teplického týmu již připravovali argumentaci založenou na komparaci materiálního a formálního pojetí deliktu. Kantovský kategorický imperativ v podobě udělení trestu byl nakonec prolomen gestem více než gentlemanským, kdy žlutomodrý tým odmítl hrát přesilovku a do hry vyslal jen 4 hráče.

Jádro turnaje bylo nicméně odhaleno až po závěrečném hvizdu rozhodčích. Jen skuteční florbaloví pamětníci znají v Kadani hospůdku U Věžičky. A přesně tam se vydala skupina hráčů, lačnících po nevšedních gastrozážitcích, tzv. "G-tým". Sotva odbyla 11 hodina dopolední, za obsluhou směřovala objednávka 6 holandských řízků s hermelínem, rizota a 7 piv. O konfrontaci etických otázek však nebyla nouze ani u oběda. Martin Mühlfait, jistě stále plný dosavadních dojmů a boje za spravedlnost, upozornil obsluhu na genderovou nevyváženost tamních toalet. Na pánských toaletách totiž nefungoval dávkovač mýdla. Po diskuzi na téma "alternativní způsoby nabírání mýdla" následoval pohotový zásah obsluhy, kdy došlo k dovybavení pánských toalet o přenosný dávkovač. Ohledně jídla lze citovat z hodnocení Jakuba Podluckého: "Volba holandského řízku byla v rámci kadaňského výletu volbou prozřetelnou. Nutno však podotknout, že se kadaňský Holanďan tomu z restaurace Na Rozhledu může rovnat jen stěží."  

Následovala procházka centrem města do skvělé kavárny Es Café. Zde se již objednávky liší. Zmínit lze flat white, espresso-tonic nebo bylinkový čaj s Red Bullem. Miroslav Valter k tomu uvádí: "Když budete mít cestu kolem, určitě Es Cafe nevynechejte. V nabídce je podomácku pražená káva, připravovaná na mnoho způsobů, čaje od Harney & Sons nebo výborné domácí zákusky. Ceny jsou nízké, obsluha velmi milá. Moc rádi přijdeme s naším G-týmem znovu." 

Dalším bodem programu byla návštěva Katovy uličky, která se pyšní titulem nejužší uličky v ČR. Oddíl byl s návštěvou spokojen, jen Prochy nevypadal úplně šťastně, když se na googlu dočetl, že ulička má místy jen šedesát centimetrů. Pro příště raději navrhoval návštěvu něčeho rozsáhlejšího, třeba náměstí.

Čas je bohužel neúprosný. Stejně neúprosně tak donutil naše kamarády zamířit zpět na sportoviště k utkání s Ústím C. Procházkovým tempem a s úsměvem na líci se tak G-tým protloukal Kadaní. Prostor dalším úvahám otevřel Matěj Fričl, někdejší vítěz všech matematických a fyzikálních olympiád, které si žák základní školy může představit. Otázka "Co je nejlepší produkt od Kinder?" zaměstnala mozkové závity našich borců po zbytek cesty do sportovní haly. Tok názorů přetrhl až Martin Mühlfait vyprávěním o jeho oblíbeném sportu - podvodním rugby. 

Před utkáním s ústeckým céčkem dorazily dvě posily. Po alkoholových hodech odpočatý Pavel Podlucký, jehož nové stulpny a mikina mu vynesly zápis mezi střelce utkání a stínový kapitán Petr Vandrovec. Tomu se v utkání splnilo dětské přání v podobě samostatného nájezdu. Jen co si Petr postavil balónek na zem, jeho spoluhráči přesně věděli, jak tento pokus dopadne. Nezklamal je, střela doprostřed brankářova břicha jeho tělem zázračně neprošla. Zbytek zápasu nestojí za řeč. 

Sečteno a podtrženo: při volném víkendu neváhejte Kadaň navštívit. Nabízí pestrou škálu sportovního vyžití a pohostinné podniky.