Sezóna 2021/2022 pohledem odchovanců
27. června 2022

Sezóna 2021/2022 pohledem odchovanců

V uplynulé sezóně bylo více než kdy jindy slyšet o hráčích, kteří své první florbalové krůčky sice udělali v teplických klubech, nyní však již hájí barvy jiné.

Agáta Saffertová, letos prvním rokem juniorka, začala svou florbalovou kariéru v teplickém Dynamu v roce 2014. Následujících pět sezón strávila v klučičích kategoriích, sezónu 2019/2020 pak odehrála na hostování v Chomutově. Na konci první covidové vlny přestoupila natrvalo do pražských Panthers, kde v loňské sezóně vlivem covidu odehrála jen sedm zápasů. V letošní sezóně pravidelně nastupovala v 1. lize juniorek i ženské extralize, kde odehrála celkem 21 zápasů v základní části a 2 zápasy play off. Na konci sezóny pak byla zvolena Hvězdou roku v ženské kategorii pražského klubu.


Bára Panešová, která po letošní sezóně přechází do kategorie žen, získala první florbalové zkušenosti v roce 2013 v Dynamu, kde odehrála dlouhých šest sezón. V roce 2019 odešla na hostování do Tatranu Střešovice, do kterého o rok později přímo přestoupila. Do letošní sezóny už nastoupila coby kapitánka střešovických juniorek, za které odehrála celkem 23 zápasů a tým v play off dovedla do čtvrtfinále. Deset zápasů pak letos zaznamenala i v základní části Extraligy žen. Na konci sezóny byla odměněna trofejí Zlatý Tatraňák v kategorii juniorek.

"Třetím rokem působím v Tatranu Střešovice, za který jsem tento rok odehrála poslední juniorskou sezónu, která sice bohužel neskončila podle představ, ale dala nám všem opět spoustu nových zkušeností a zážitků. Letošní sezóna pro mě osobně byla velkou výzvou, jelikož jsem měla tu čest vést juniorský tým. Skončila pro nás bohužel ve čtvrtfinále po velmi vyrovnané sérii s Bohemkou, kdy rozhodl až třetí zápas a pouze jeden gól. Očekávání jsme samozřejmě měly mnohem vyšší a každá z nás snila o finále, takže pro nás byla celkem rána vypadnout “už” ve čtvrtfinále. S odstupem času ale můžu říct, že se nemáme vůbec za co stydět, náš tým byl tvořen převážně dorostenkami a myslím, že jsme všechny předvedly velký kus práce a nasbíraly nové zkušenosti, které holky určitě příští sezonu zúročí. Takže sezonu vlastně zpětně hodnotím kladně a budu na ní ráda vzpomínat. Stejně tak ráda vzpomínám na “dětská léta” v Dynamu, kde jsem kromě herních základů získala spoustu skvělých kamarádů, se kterými se stále bavím a jsem za ně vděčná. Nejraději vzpomínám na letní soustředění a všemožné turnaje, protože to vždycky byla hrozná sranda."

Klára Pabiánová, ročník 2003, začala s florbalem v FBC Teplice v roce 2012. Po pěti sezónách v Teplicích přestoupila v roce 2017 na Chodov, kde letos odehrála 25 zápasů za juniorky, se kterými získala stříbrné medaile. V závěrečném finálovém zápase byla vyhlášena nejlepší hráčkou utkání. V letošním ročníku zasáhla i do 11 zápasů ženské nejvyšší soutěže, jako náhradnice okusila i atmosféru ženského Superfinále v O2 aréně.


Dorostenec Jakub Mühlfait se poprvé probíhal po florbalové palubovce v roce 2011 v rámci FBC Teplice. Po pěti sezónách pak přestoupil do teplického Dynama, kde strávil další tři florbalové ročníky. V sezóně 2019/2020 hostoval v pražské Spartě, do které následně i přestoupil. Letošní náročný ročník mu přinesl hned několik skvělých momentů. Na podzim nejprve obdržel pozvánku do juniorské reprezentace na turnaj Euro Floorball Tour, v lize se pak na konci dubna stal dorosteneckým mistrem České republiky, když Spartě v prodloužení finálového zápasu vystřelil zlatý gól. Druhou ligovou medaili s juniory, za které v sezóně odehrál 31 zápasů, nakonec nepřidal. Sparta vypadla v semifinále se Střešovicemi. Na závěr sezóny pak opět oblékl reprezentační dres, když s juniorskou reprezentací zamířil na přátelská utkání do Kutné Hory.

"Mou třetí sezónu ve Spartě vnímám jako velmi vydařenou. S dorosteneckým týmem jsme dosáhli až na ten nejvyšší vrchol v podobě mistrů republiky. Juniorská sezóna měla vzestupnou tendenci, která gradovala až do semifinále play-off, ve kterém jsme soupeři bohužel podlehli. Jsem ve Spartě velmi spokojený a vím, že to byl nejlepší možný krok, který jsem mohl před 4 lety udělat. Co se týče skloubení florbalu se školou, první 2 sezóny byly v celku náročné, jelikož jsem dojížděl třikrát až čtyřikrát týdně na tréninky. Nyní jsem na škole v Praze a bydlím na intru, tudíž pro mě není problém tyto dvě věci skloubit. Do nadcházející sezony jdu s cílem stát se platným hráčem A-týmu Sparty a probojovat se také na mistrovství světa juniorů v Dánsku."

foto: Panthers Praha, Tatran Střešovice, Florbal Chodov, Sparta Praha, DDM Dynamo Teplice, Florbal Teplice